Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» έχει ξεκινήσει μία νέα δράση με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» (ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 4ο ΤΟΜΟ γίνονται δεκτές έως τις 31/12/2020 - ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: ΕΔΩ) και προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν σ' αυτήν. Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή μέσω αφιερωμάτων και συνεντεύξεων των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι και η δημιουργία του τέταρτου τόμου της «Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία έχει συσταθεί σε μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book.
Στη σημερινή μας παρουσίαση στα πλαίσια της δράσης: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ», θα σας παρουσιάσουμε τη λογοτέχνιδα, Μάρθα Βασκαντήρα, η οποία συμμετέχει στην «Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» και απάντησε στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου, Λογοτέχνη και Εκδότη του Περιοδικού Κέφαλος, κ. Πλούταρχου Πάστρα, για το λογοτεχνικό της έργο, τα βιβλία και τη λογοτεχνία.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΘΑ ΒΑΣΚΑΝΤΗΡΑ
1. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για τη λογοτεχνία, ποιος θα ήταν αυτός;
Νομίζω πως η Λογοτεχνία έχει άπειρους ορισμούς και ένας μόνο ορισμός θα την αδικούσε. Η Λογοτεχνία είναι ένας οργανισμός ζωντανός που καθημερινά γεννάει εκατομμύρια πνευματικά παιδιά και όπως όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά μεταξύ τους και λειτουργούν με τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας έτσι και η Λογοτεχνία ζυμώνεται κάθε φορά από άλλα χέρια με ξεχωριστούς τρόπους και ατελείωτες εμπνεύσεις. Με δυο λόγια η Λογοτεχνία είναι ζωή και έχει ατέρμονους ορισμούς και έννοιες.
2. Τι μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία στο σύγχρονο άνθρωπο;
Λόγο ύπαρξης, κατευθύνσεις ηθικής και πνευματικής υπόστασης, πολλά κίνητρα για την περαιτέρω εξέλιξη του, δημιουργία κοινωνιών με αξίες, πολιτισμό, διαμόρφωση της ιστορίας του, διαπαιδαγώγηση, εκπαίδευση, ψυχική ανάταση και πολλά άλλα. Μπορεί να δημιουργήσει έναν ανθρώπινο άνθρωπο και να του δείξει έναν σωτήριο δρόμο μέσα στους τόσους πλασματικούς δρόμους που υπάρχουν στην σύγχρονη εποχή μας και σκοπό έχουν να τον παραπλανήσουν και να τον αποπροσανατολίσουν από τα αληθινά νοήματα της ζωής του.
3. Η ποίηση στις ημέρες μας δεν έχει τη θέση που κατείχε παλαιότερα. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό και πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον της;
Πιστεύω πως η κατάχρηση της τεχνολογίας και η πληθώρα των social media μαζί με την προπαγάνδα που ακολουθεί κυριολεκτικά στραγγαλίζει την ποίηση. Ο πολιτισμός μας βάλλεται στις μέρες μας και πιστεύω πως το μέλλον της ποίησης θα είναι πολύ δύσκολο. Όλα χρειάζονται και η τεχνολογία είναι πολύ χρήσιμη αλλά με μέτρο. Όλα θέλουν μέτρο. Πρέπει τώρα περισσότερο από ποτέ να στηρίξουμε την ποίηση με κάθε τρόπο.
4. Και τώρα μία δύσκολη ερώτηση. Τι σημαίνει για σας ποίηση;
Είναι η μάνα μου και ο δάσκαλος μου. Με μεγαλώνει και με διαπαιδαγωγεί. Μου μαθαίνει πως η ζωή δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται αλλά και αυτό που πραγματικά είναι.
5. Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;
Στα δέκα μου χρόνια άρχισα να γράφω ότι ονειρευόμουν σαν παιδί. Από τα δεκαέξι και μετά έγραψα την πρώτη μου ποιητική συλλογή. Ο μοναδικός λόγος που είχα ήταν ότι ήθελα να ξεκινήσω ένα πνευματικό ταξίδι χωρίς τέλος σε μέρη που δεν θα μπορούσα ποτέ να πάω με το σώμα μου.
6. Γιατί γράφετε;
Για να υπάρχω και να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος.
7. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας;
Κυρίως ο άνθρωπος, η συμπεριφορά του, ο τρόπος σκέψης του, οι εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες, η επικαιρότητα και κάποιες φορές οτιδήποτε με ξεπερνά, με αγγίζει και με προβληματίζει.
8. Με ποιο λογοτεχνικό είδος ασχολείστε περισσότερο;
Περισσότερο με την ποίηση αλλά έχω γράψει και παραμύθια. Τώρα ετοιμάζω ένα μυθιστόρημα και έχω γράψει και ένα θεατρικό έργο.
9. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.
Έχω εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές, (Οι νεανικοί μου στοχασμοί, Καλή σας νύχτα, Απολογισμός) και δύο παραμύθια( Ντάλια το έξυπνο ψάρι που σώζει το περιβάλλον, Ο Άγιος Βασίλης των πάγων). Έχω λάβει μέρος και σε μια συλλογική έκδοση( Γραφής έργα) με ποιήματά μου. Επίσης έχουν μελοποιηθεί και στίχοι τραγουδιών μου.
10. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο που έχει τίτλο: «Ο Άγιος Βασίλης των Πάγων».
Είναι ένα οικολογικό διδακτικό παραμύθι που παρουσιάζει την σκληρή πραγματικότητα αλλά και το όνειρο μέσα από τα τρυφερά μάτια ενός παιδιού. Ασχολείται με το πρόβλημα που έχει ήδη εμφανιστεί από το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική. Ο Άγιος Βασίλης αρνείται φέτος να φέρει τα δώρα στα παιδιά γιατί χωρίς πάγους και χιόνια δεν μπορεί να ταξιδέψει.
11. Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μέσα στην ημέρα που κάθεστε και γράφετε;
Κυρίως τις πολύ πρωινές ώρες η πολύ αργά τη νύχτα.
12. Πως είναι η ζωή ενός λογοτέχνη στα χρόνια της κρίσης;
Δύσκολη μα και δημιουργική. Διψάς να γράψεις για όλα αυτά που σε ενοχλούν και νιώθεις πως ίσως σου φεύγει ένα μικρό βάρος όταν το κάνεις αλλά ταυτόχρονα πληγώνεσαι πολύ περισσότερο γιατί ξαναζείς τη σκληρή πραγματικότητα.
13. Πως θα χαρακτηρίζατε τη λογοτεχνική παραγωγή σήμερα;
Είναι πολύ σημαντική και ενθαρρυντική. Είναι μεγάλη η ανακούφιση όταν σκέφτεσαι πως ευτυχώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να ψάχνονται, να προβληματίζονται ,να αφουγκράζονται τις πληγές των άλλων μα και τις δικές τους και όλα αυτά να τα μεταφέρουν στο χαρτί. Υπάρχει πολύ μεγάλη ευαισθησία από τους συγγραφείς μας και αυτό μας γεμίζει ελπίδες.
14. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός Best Seller;
Πρέπει να πραγματεύεται ιστορίες ή προβλήματα που αφορούν το ευρύ κοινό. Να είναι καλογραμμένο, απλό, κατανοητό και άμεσο στον αναγνώστη, χωρίς εξαντλητικές περιγραφές αλλά με ζωντανούς διαλόγους.
15. Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε;
Σίγουρα το έντυπο βιβλίο. Είναι κάτι χειροπιαστό, μπορείς να το κρατήσεις, να το περιεργαστείς, να το δωρίσεις , να το κουβαλήσεις όπου κι αν βρίσκεσαι και με τα χρόνια να το βλέπεις να μεγαλώνει μαζί σου, όπως ο άνθρωπος γιατί κι αυτό είναι μια ζωντανή μορφή. Το ηλεκτρονικό βιβλίο εξυπηρετεί τις περισσότερες φορές την οικονομική αδυναμία της έντυπης έκδοσης.
16. Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;
Δεν νομίζω πως μπορώ να δώσω συμβουλές. Ο καθένας είναι ξεχωριστός και μοναδικός σε ότι κάνει και γράφει. Απλά πιστεύω και για όλους μας ισχύει αυτό, ότι πρέπει να διαβάζουμε όσο μπορούμε περισσότερο. Δεν μπορείς να γράψεις αν δεν διαβάσεις. Όπως επίσης ότι δεν πρέπει να μιμούμαστε κανέναν, να ψάχνουμε μέσα μας και να βρίσκουμε την δική μας ταυτότητα γραφής.
17. Τώρα ας περάσουμε στην πλευρά του αναγνώστη. Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;«Άνευ όρων και ορίων» της Σοφίας Καυκοπούλου.
18. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;
Πολλοί. Ενδεικτικά θα αναφέρω τους: Τάσο Λειβαδίτη, Γιάννη Ρίτσο, Μάνο Ελευθερίου, Λιλή Ζωγράφου, Ευγένιο Τριβιζά, Πηνελόπη Δέλτα, Oscar Wilde,George Orwell και Νικηφόρο Βρεττάκο.
19. Ποια είναι τ’ αγαπημένα σας βιβλία;Αγαπώ πάρα πολλά βιβλία αλλά θα αναφέρω τρία εξ αυτών που θα τα θυμάμαι όσο ζω, «το καπνιστό τσουκάλι» Γιάννης Ρίτσος, «ο άνθρωπος με το ταμπούρλο»> Τάσος Λειβαδίτης και το «πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέη» Oscar Wilde.
20. Τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;
Ετοιμάζω μια ποιητική συλλογή, έχω έτοιμα ένα παραμύθι και ένα θεατρικό έργο. Παράλληλα γράφω και ένα μυθιστόρημα.
* * *
ΤΟ ΘΗΡΙΟ
(της Μάρθας Βασκαντήρα)
Τι έδωσες στο φτωχό ζητιάνο σήμερα;
Δόσεις ψυχών , παίρνουν οι τράπεζες
αφού δεν έχουν τίποτε άλλο να εισπράξουν.
Το Θηρίο ξυπνάει.
Τα χέρια του πνίγουν το κεφάλι της ανθρωπιάς.
Στο προσωπό του , ο χάρτης της Παγκοσμιοποίησης.
Τα μάτια του, οι καθρέφτες του Καπιταλισμού.
Στόμα πελώριο, είσοδος στην αιώνια φτώχεια.
Τα πόδια του δαγκάνα , φάκα , μας έπιασε όλους.
Θλιβερέ εξουσιαστή , ο λόγος σου πλέον επικήδειος.
Άτυχε μετανάστη , η ζωή σου όραμα απλήρωτο.
Αναστενάρηδες χορεύουμε, στο πτώμα του κόσμου.
Κατάπιαμε από ένα μαγκάλι κάρβουνα.
Για να καούν οι επιθυμίες μας.
Ακρωτηριάσαμε τη φύση μας.
Ζούμε στον κάτω κόσμο.
Εξουσία μας ο Άδης.
Το Θηρίο επιτίθεται. Πετάει φωτιές.
Τρώει ζωές,
φτύνει όνειρα.
Τρέχει στους δρόμους.
Πατάει ότι απέμεινε.
Το παιδί έχασε τη φωνή του.
Έμεινε χωρίς μάνα.
Την πήρανε , για πειράματα.
Να δουν αν αντέχει την πείνα..
Δεν την άντεξε.
Το παιδί θ’ ακολουθήσει.
Θα δοκιμάσει τα ληγμένα φάρμακα.
Είναι το παιδί του Πειραματόζωου.
Το Θηρίο τρώει σιγά –σιγά τον ήλιο.
Δειλέ διαβάτη που το κοιτάς ,
γιατί δεν το πολεμάς ;
Το αφήνεις ν’ αλωνίζει στο σπίτι σου.
Θα τσαλακωθεί η τιμή σου αν
βάλεις φωτιά σ’ αυτό τον οίκο Ανοχής ;
Σκότωσε το Θηρίο.
Σώσε τον εαυτό σου.
Το Θηρίο δεν πεθαίνει όταν ο φόβος μας είναι ζωντανός.
ΟΧΙ ΕΣΥ ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΑΨΕΙΣ
(ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ -
της Μάρθας Βασκαντήρα)
Ζωή και φως κυλάει στα μάτια σου
ποτάμι αγάπης στον κόσμο.
Στο γέλιο σου ακούς τις μελωδίες των
αγγέλλων.
Άπ’ το στόμα σου βλέπω
χιλιάδες χρωματιστές πεταλούδες να πετούν.
Είναι η Ειρήνη που δραπετεύει.
Μόνο στο χαμόγελο ενός παιδιού
μπορεί να ζει η Ειρήνη.
Στο πρόσωπό σου ζωγραφίζεται ο κόσμος που
ονειρεύεται κάθε άνθρωπος.
Κανένας δεν θα αφήσω να σε πειράξει.
Ποτέ δεν θα σκοτεινιάσει το άγγιγμα σου.
Θα κόψω τον ήλιο στα δύο και θα τον φορέσω
στα πόδια σου.
Θα είναι τα χρυσά σου παπούτσια.
Ποτέ δεν θα αφήσω να νυχτώσει το βλέμμα σου.
Εγώ θα καταπιώ τη νύχτα και θα την κρύψω στην
δική μου ψυχή.
Μα εσύ δεν θα τη δεις ποτέ.
Το φεγγάρι θα είναι φίλος σου.
Θα σε αγαπάει.
Θα σε αγκαλιάζει.
Και θα σε οδηγεί εκεί που δεν σε πάνε οι άλλοι.
Θα στερέψω όλα τα ποτάμια που θέλουν να σε
πνίξουν.
Θα κλείσω όλους τους δρόμους που σε απειλούν.
Θα κλέψω τη χαρά αν χρειαστεί να ντύσω την
αγγελική μορφή σου.
Αλλά εσύ ποτέ δεν θα κλάψεις.
Έκλαψες αρκετά όταν γεννήθηκες.
Δάκρυ μου γλυκό ποτέ δεν θα κλάψεις
γιατί θα κλαίω εγώ για σένα.
Θα φέρω νερό να πλύνω τις πληγές σου.
Με τα φιλιά μου
θα διώξω το φόβο
Θα τρομάξω το θάνατο
αλλά εσύ δεν θα φοβηθείς ποτέ.
Θα σταματήσω τη δική μου καρδιά
για να μπορεί να χτυπάει η δική σου.
Όχι άγγελέ μου
δεν θα πληρώσεις τα λάθη των χαμένων
υπάρξεων αυτού του κόσμου γιατί εσύ είσαι ο
κόσμος όλος.
Είσαι ο δείχτης στο ρολόι της γης γιατί δείχνεις
την ώρα της αγάπης.
Όχι μάτια μου δεν θα αφήσω να πληγωθείς.
Κοιμήσου στην αγκαλιά μου.
Κοιμήσου στο σήμερα.
Ονειρέψου το αύριο
γιατί γέννησες τη ζωή !
Έγραψες την Ιστορία!
Είσαι το ναι στο όχι των ανθρώπων!
ΑΟΡΑΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
(της Μάρθας Βασκαντήρα)
Μικρές ανάσες στο κελί μας
που γίνονται κραυγές αγάπης.
Αποστάσεις παντού, φόβος σπαρμένος γέμισε
τα σπίτια, τις αυλές μας.
Κι ένα μεγάλο μάτι που όλους μας παρακολουθεί.
Η γη χορεύει σε βήματα πολέμου.
Οι βόμβες εκτοξεύονται μέσα
απ’ τα χείλη της αρρώστιας.
Αναίμακτος θάνατος πυροβολεί.
Αλωνίζει τους δρόμους με τα αόρατα όπλα του.
Διασχίζει τον ουρανό κρυμμένος σε αθόρυβες φόρμουλες.
Και μείς φυλακισμένοι στις μικρές μας εστίες
κλείνουμε την πόρτα στο διάβολο.
Φυλάμε τη ζωή μας και περιμένουμε….
Μα όταν αυτός τελειώσει τι παιδιά θα σπείρουμε
σε στέρφα γη;
Πως θα κινήσει ξανά ο τροχός;
Ποια ανθρώπινα τέρατα ετοιμάζουν;
Ένα μεταλλαγμένο μέλλον ορθώνεται μπροστά μας.
Εγκλωβισμένοι στα μπαλκόνια μας
χαιρετάμε την άνοιξη από μακριά.
Τραγουδάμε για να ενώσουμε τις φωνές μας
αφού δεν μπορούμε να ενώσουμε τα χέρια μας.
Όταν το δειλινό πλησιάζει ο χρόνος μεγαλώνει.
Η νύχτα ένα ατελείωτο ταξίμι χωρίς τέλος
που δε λέει να φτάσει στο ‘’μινόρε της αυγής.
Η ελευθερία μας μια ανέμελη τσιγγάνα
που την κλείσαν φυλακή.
Πίνοντας κρασί με την υπομονή
περιμένουμε να μας χτυπήσει ξανά την πόρτα η ζωή.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΡΘΑΣ ΒΑΣΚΑΝΤΗΡΑ
Γεννήθηκε το 1977 στην Πάτρα οπου και κατοικεί μόνιμα.Σπούδασε Φιλολογία και Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο Πατρών.Στα γράμματα εμφανίσθηκε το έτος 2002, με την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο'' Οι Νεανικοί μου Στοχασμοί'' από τις εκδόσεις ''Περί Τεχνών''.Ακολούθησε μια νέα με τίτλο'' Καλή σας νύχτα'' από τις εκδόσεις '' Γαβριηλίδη'' και στη συνέχεια μια ακόμη με τίτλο ''Απολογισμός'' από τις εκδόσεις ''Π.Κούλης''.Έχει συμμετάσχει (2011), σε ένα συλλογικό έργο από τις εκδόσεις ''Ωρίονας'',με τον τίτλο ''Γραφής Έργα''.Έχει βραβευτεί σε διαγωνισμούς,θεάτρου,τραγουδιού και ποίησης.Ασχολήθηκε με το θέατρο και παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής,στην Δραματική σχολή 'Ιασμος' στην Αθήνα ' και στο θέατρο ''Λιθογραφείον'' στην Πάτρα.Ασχολείται με το τραγούδι.Είναι μέλος της'' Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών'' και του'' Οργανισμού Νέων Καλλιτεχνών '' στην Πάτρα.Είναι τακτικό μέλος της'' Εταιρίας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας'' και έχει χρηματίσει μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου και Γενική Γραμματέας του. Έχει πραγματοποιήσει ομιλίες και διαλέξεις στα πλαίσια των ''Φιλολογικών Βραδινών'' της ''Εταιρείας Λογοτεχνών'' αλλά και σε άλλα βήματα Πολιτιστικών Φορέων της Περιφέρειας''.Συνεργάστηκε με εφημερίδες,τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα.Ποιήματά της έχουν δραματοποιηθεί από θεατρικές ομάδες και έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα Λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες.Τον Δεκέμβριο του 2017 εξέδωσε το πρώτο της παραμύθι με τιτλο’’Νταλια ‘’το εξυπνο ψαρι που σωζει το περιβάλλον’’ από τις εκδόσεις ‘’ΚΟΥΛΗΣ’’ στην Πάτρα!Το 2019 εξέδωσε το επόμενο παραμύθι από τις εκδόσεις ΚΟΥΛΗΣ με τίτλο ‘’ο Άγιος Βασίλης των πάγων’’.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Περιμένουμε τις απόψεις σας!