Ένας δικός μας άνθρωπος, ο δημοσιογράφος του Φιλελεύθερου και Κύπριος συγγραφέας Σταύρος Χριστοδούλου τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature) για το 2020, για το βιβλίο «Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός», που έχει αποσπάσει ήδη και το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τα βραβεία ανακοινώθηκαν διαδικτυακά με βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα του EUPL. Με το ίδιο βραβείο τιμήθηκαν άλλοι δώδεκα συγγραφείς από ισάριθμες χώρες της Ε.Ε.
Το σχόλιο της κριτικής επιτροπής της Κύπρου για το βιβλίο του Σταύρου Χριστοδούλου αναφέρει: «Η δολοφονία ενός διάσημου ζωγράφου στην Αθήνα χρησιμεύει ως μία φαινομενικά απλή αφετηρία του μυθιστορήματος. Καθώς η ιστορία παρακολουθεί τον κύριο πρωταγωνιστή, η αφήγηση επικεντρώνεται σε μια ποικιλία γεωγραφικών τοποθεσιών και ανθρώπινων συνθηκών, που οδηγεί σε ένα στοιχείο δελεαστικού κοσμοπολιτισμού, προσδίδοντας στο μυθιστόρημα ένα ξεχωριστό εύρος και βάθος στην πλοκή […] Η επιτροπή θεωρεί ότι το μυθιστόρημα του Χριστοδούλου είναι το πιο κατάλληλο για το βραβείο, καθώς διαθέτει ιδιότητες που θα προσελκύσουν τους ευρωπαίους αναγνώστες, μεταφραστές και εκδότες».
Τι σημαίνει όμως για τον ίδιο τον συγγραφέα αυτή η βράβευση: «Το βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέρα από μεγάλη τιμή για μένα κυρίως σημαίνει, την επιβράβευση μιας πορείας, στο χώρο της λογοτεχνίας που χαρακτηρίζεται από αφοσίωση. Η σημαντικότερη ευκαιρία που δίνει αυτό το βραβείο σε ένα συγγραφέα είναι να φτάσει το βιβλίο του σε ένα ευρύ Ευρωπαϊκό κοινό. Αναφέρομαι στις μεταφράσεις στοιχείο που κάνει το EUPL να ξεχωρίζει ως βραβείο λογοτεχνίας» σχολίασε στον «Φ».
Το βραβείο αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και ποικιλομορφία της Ευρώπης στον χώρο της πεζογραφίας, προωθεί τη λογοτεχνία με μεταφράσεις των βραβευμένων έργων και καλλιεργεί τον διαπολιτισμικό διάλογο. Η πρωτοβουλία αυτή στηρίζεται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει αναθέσει τον συντονισμό του στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (EIBF), στο Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC) και στην Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP). Στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» συμμετέχουν σαράντα μία χώρες και κάθε χρόνο δεκατρείς από αυτές λαμβάνουν μέρος με υποψήφια βιβλία. Κάθε χώρα ορίζει μία επιτροπή για να προτείνει και να κρίνει τα υποψήφια βιβλία.
Ο Σταύρος Χριστοδούλου γεννήθηκε το 1963 στη Λευκωσία. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα αλλά δεν άσκησε ποτέ τη δικηγορία επιλέγοντας τη δημοσιογραφία. Εργάστηκε ως διευθυντής περιοδικών σε Κύπρο και Ελλάδα. Εδώ και πολλά χρόνια ανήκει στο δυναμικό του Φιλελευθέρου.
Εκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κόσμο των βιβλίων με το Hotel National [εκδόσεις Καλεντη] το 2016 που βρέθηκε στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας της Κύπρου. Το βιβλίο «Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός», για το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature) για το 2020, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτης.
Για το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν επίσης υποψήφιοι από την Κύπρο η Κωνσταντία Σωτηρίου με το βιβλίο της “Πικρία Χώρα” και ο Χρίστος Κυθρεώτης για τον βιβλίο του με τίτλο “Εκεί που ζούμε”.
ΠΗΓΗ: philenews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Περιμένουμε τις απόψεις σας!