Του Άγγελου Κλάδη
Μετά από μία αρκετά δύσκολη, κοντά δεκαετή, περίοδο για το βιβλίο και την δυναμική των ελληνικών εκδοτικών οίκων όπως και του αναγνωστικού κοινού, το 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου καταφτάνει στην Αθήνα με περίσσεια τόλμη για να φωνάξει «Το βιβλίο είναι η δύναμή σου». Κάτω από τις ολόθερμες ακτίνες του (ακόμα) αυγουστιάτικου ήλιου, το πρωινό της Τετάρτης, βρεθήκαμε στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων για να μάθουμε κάθε πληροφορία γύρω από τη μεγάλη βιβλιοφιλική συνάντηση, που ξεκινά την Παρασκευή 31 Αυγούστου στο Ζάππειο και συνεχίζεται έως τις 16 Σεπτέμβρη, με επίσημα εγκαίνια τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου (7 μ.μ.).
Όπως ήταν ήδη γνωστό, το κεντρικό θέμα για φέτος είναι η Μελοποιημένη Ποίηση, η «περιπετειώδης διαδρομή δηλαδή ενός ποιήματος, από τη δημιουργία στις σελίδες του βιβλίου, από εκεί στο πεντάγραμμο και τέλος στα χείλη όλων μας», όπως σχολίασε ο Γρηγορης Πλαστάρας, πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), ή αλλιώς «ο τρόπος της υψηλής ποίησης να γίνει λαϊκό κτήμα», όπως ανέφερε αργότερα ο Γιάννης Σολδάτος, καλλιτεχνικός διευθυντής του προγράμματος. Συνολικά, περισσότερες από εκατόν ογδόντα εκδηλώσεις ετοιμάζονται να κάνουν κοντινό σε σημαντικούς συνθέτες και ποιητές της χώρας (μεταξύ άλλων Μίκης Θεοδωράκης, Μανόλης Αναγνωστάκης, Διονύσης Σαββόπουλος), με τραγουδιστές, ηθοποιούς, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών να υψώνουν μία πολυεπίπεδη, εντελώς ελεύθερη γιορτή για μικρούς και μεγάλους. Περίπου δέκα από τη δεξαμενή των εκδηλώσεων οργανώνονται από τον ίδιο το Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου, αντλώντας καίριο υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ και συγκεκριμένα από την εκπομπή «Η περιπέτεια ενός ποιήματος» (1989-1991).
«Μετά από αρκετά χρόνια στο φεστιβάλ βλέπουμε να συμμετέχει σχεδόν ολόκληρο το σύνολο των εκδοτών της χώρας, χωρίς να υπάρχει καμία ένσταση όσον αφορά τον πολυδιασπασμένο κλάδο μας», επεσήμανε ο Νέστορας Πουλάκος από τις εκδόσεις Βακχικόν και Γενικός Γραμματέας του συνδέσμου. Όλα τα μέλη των σωματείων γύρω από το βιβλίο δηλώνουν «παρών» και υψώνουν τον πήχη στους 160 συνολικά εκδοτικούς οίκους – κάτι που αυτομάτως αυξάνει τη σημασία και την δυναμική της διοργάνωσης. Πόσο μάλλον αν αναλογιστεί κανείς πως το Φεστιβάλ Βιβλίου δεν είναι μία κρατική διοργάνωση, αλλά καρπός πρωτοβουλίας από τους ίδιους τους εκδότες.
Για πρώτη χρονιά σε συνδιοργάνωση με το Ζάππειο Μέγαρο όπως και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), «το Ζάππειο Μέγαρο, απέναντι από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, δίπλα από τη Βουλή των Ελλήνων και κάτω από τη λαμπρή σκιά του ιερού βράχου της Ακρόπολης, γίνεται πόλος έλξης για τους περιηγητές και τους επισκέπτες που θέλουν να αφουγκραστούν τον παλμό της πνευματικής ζωής στη σημερινή Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο Πρόεδρος Ζαππείου, Γιώργος Χρήστου. Στα πλαίσια, επίσης, του «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», ο δήμος Αθηνών έχει τη δική του θέση στο φεστιβάλ με ένα περίπτερο πληροφοριών γύρω από τις δράσεις του δήμου (όπως το πρόγραμμα για τις προσχολικές ηλικίες που εφαρμόζεται ήδη σε 72 παιδικούς σταθμούς), ενώ η γνωστή κινητή βιβλιοθήκη αναμένεται να κάνει τη στάση της στο φεστιβάλ (στις 4/9, 5/9, 12/9 και 15/9).
Ξανά, λοιπόν, και ακόμα πιο δυνατά, «η καρδιά του Πολιτισμού χτυπάει στο Ζάππειο!».
ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Περιμένουμε τις απόψεις σας!