ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 44Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ, 9 -11.11.2017
Στην Καβάλα, την προσεχή Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου και ως το Σάββατο, 11 Νοεμβρίου, θα διεξαχθεί το 44ο ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλολόγων με φορέα την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και οικοδεσπότη τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Καβάλας. Οι εργασίες του συνεδρίου θα λάβουν χώρα στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου.
Πάνω από τετρακόσιοι σύνεδροι, φιλόλογοι και ιστορικοί, αναμένονται να προσέλθουν στην Καβάλα απ’ όλη την Ελλάδα καθώς και την Κύπρο. Το φετινό συνέδριο είναι αφιερωμένο στον «πατέρα της ιστορίας», τον Ηρόδοτο και το έργο του, για τον οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε ποικίλες προσεγγίσεις στις πρωινές και απογευματινές συνεδρίες από συνολικά εξήντα εισηγητές.
Ο Ηρόδοτος γεννήθηκε στην Αλικαρνασσό το 484 π.Χ. στην οποία και μεγάλωσε κατά τα ταραγμένα χρόνια των ελληνοπερσικών πολέμων. Ανάμεσα στα έτη 460 -444 π.Χ. ταξίδεψε σχεδόν σε όλες τις γνωστές περιοχές του αρχαίου κόσμου: Ελλάδα, νότια Ιταλία και Σικελία, Εύξεινο Πόντο, Θράκη, Σκυθία, Κύπρο, Φοινίκη, Βαβυλώνα, στην Αίγυπτο ως την Ελεφαντίνη, Κυρήνη, στο περσικό κράτος ως τα Σούσα. Αμέσως μετά συμμετείχε στην ίδρυση της πανελλήνιας αποικίας των Θουρίων, στην Κάτω Ιταλία, η ίδρυση των οποίων υπήρξε πρωτοβουλία του Περικλή. Πρέπει να έζησε τουλάχιστον ως το 430 π.Χ..
Το ιστορικό του έργο, διαιρεμένο από τους Αλεξανδρινούς φιλολόγους σε εννέα βιβλία, ο ίδιος το χαρακτήρισε «ιστορίης απόδειξις», ως μια έκθεση δηλαδή των αποτελεσμάτων της έρευνας και της αναζήτησης, που πραγματοποίησε ο ίδιος. Πρόκειται για την ιστορική διερεύνηση του διαστήματος που παρεμβάλλεται ανάμεσα στην άνοδο του Κροίσου στην εξουσία και στην κατάληψη της Σηστού από τους Αθηναίους το 478 π.Χ. και περιλαμβάνει βέβαια και τη διάσημη εξιστόρηση των περσικών πολέμων. Στο 7ο βιβλίο (Πολύμνια) ο Ηρόδοτος, περιγράφοντας την πορεία του περσικού στρατού προς τη νότια Ελλάδα, κάνει μνεία και στην ευρύτερη περιοχή της σημερινής Καβάλας, δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες για τις ελληνικές αποικίες και τα θρακικά φύλα της περιοχής.
Το συνέδριο μπορεί ελεύθερα να το παρακολουθήσει όποιος θέλει και να ακούσει ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, για παράδειγμα για την ναυμαχία της Σαλαμίνας, για τους Σκύθες με βάση τις περιγραφές του Ηροδότου, για τη λογοτεχνική διάσταση του έργου του, τις διδακτικές προσεγγίσεις του και τόσες άλλες (αναλυτικά μπορεί κανείς να δει το πρόγραμμα των εισηγήσεων στο ιστολόγιο του Συνδέσμου Φιλολόγων Καβάλας, www.sfkavala.blogspot.gr). Στο συνέδριο θα απευθύνουν χαιρετισμούς την πρώτη μέρα, Πέμπτη απόγευμα, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας κ. Θεὀδωρος Μαρκόπουλος, η Δήμαρχος Καβάλας κυρία Δήμητρα Τσανάκα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων κ. Δημήτριος Ταλιαδώρος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβαλας κ. Απόστολος Βαγενάς και η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Καβάλας κυρία Βασιλική Γιαρίμπαμπα. Η εισαγωγική ομιλία θα είναι της προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων κυρίας Τασούλας Καραγεωργίου, ενώ το συνέδριο θα τιμήσει με την παρουσία του και την εναρκτήρια εισήγηση ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Φάνης Κακριδής. Για την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου, προβλέπεται ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Περιμένουμε τις απόψεις σας!